maandag 23 januari 2012

Je kunt veel doen aan kanker

(Henk Fransen) Je hoort vaak in de media dat we niet weten hoe kanker ontstaat. En aan de ene kant is dat natuurlijk waar en zijn er zaken die we nog niet zo goed begrijpen. Maar aan de andere kant is er ook al heel veel wel bekend over kanker. En dan gaat het om zaken waar je als leek vaak niet zoveel over hoort.


Alexis Carrel - Nobelprijswinnaar Wanneer je de medische literatuur zou gaan bestuderen, zou je al gauw honderden wetenschappelijke studies tegenkomen die belangrijke kankerfactoren blootleggen. Meerdere van die onderzoeken zijn bovendien in vooraanstaande medische tijdschriften gepubliceerd. Wist jij bijvoorbeeld dat onderzoekers al in het begin van de vorige eeuw onderzochten welke factoren verantwoordelijk zijn voor het gezond functioneren van je cellen? Een van die onderzoekers was Alexis Carrel. Hij kreeg in 1912 zelfs de Nobelprijs voor de Geneeskunde. Alexis nam cellen uit het lichaam en probeerde die vervolgens in leven te houden in een zogenaamde weefselkweek. Een weefselkweek zou je kunnen zeggen is een klein glazen schaaltje waarop onderzoekers cellen in leven proberen te houden. En daarop deed Alexis dus zijn experimenten.


Hij en ook andere onderzoekers ontdekten dat een cel vrij snel verstoord raakt wanneer je hem geen of slecht te eten geeft en dat een cel zelfs kan gaan woekeren wanneer je hem vergiftigd. Ze ontdekte echter tot hun verbazing ook dat een cel vrijwel geen veroudering laat zien wanneer je hem juist optimaal voedt en je zorgt dat alle afvalstoffen die de cel produceert goed worden afgevoerd. Na tientallen jaren van experimenteren staakte Alexis en de andere onderzoekers hun onderzoek. Hun eindconclusie was: ‘Een cel kan eeuwig leven’.


En ze gaven aan dat daarvoor twee dingen van essentieel belang zijn. De cel moet goede voeding krijgen en de afvalstoffen moeten uit zijn omgeving worden verwijderd. Denk daar eens over na, want als je goed bekijkt zie je in deze tijd eigenlijk het omgekeerde gebeuren. Wat bedoel ik daarmee? In deze tijd verslechtert de voeding voor veel mensen en de gifstoffen in het milieu nemen almaar toe. Het lijkt wel alsof wij middenin één van de experimenten van Alexis Carrel zitten


Je krijgt bijna het gevoel dat wij in één van de experimenten van Alexis zitten. Alsof wij zo’n cel op zijn schaaltje zijn. Laten we eens beter kijken naar de voeding in deze tijd. Door de huidige landbouwmethoden bijvoorbeeld raakt de grond uitgeput en daarmee ook de gewassen die er op groeien. Een appel of bladspinazie in de supermarkt, het ziet er aan de buitenkant misschien heel mooi uit, maar vanbinnen is het minder waard als vroeger. En daarnaast zijn we onze voeding gaan raffineren en gebruiken we steeds meer witmeelprodukten, wit brood, witte rijst en meer van dat soort zaken. Bij het raffineren wordt het buitenste vliesje van het graan gehaald. Maar net onder dat buine schilletje zitten alle vitaminen en mineralen en die worden met het raffineren dus ook verwijderd. Door het raffineren blijft er alleen nog maar zetmeel over en dat is eigenlijk heel ‘arme voeding’. We zijn de laatste tientallen jaren ook steeds minder vers gaan eten: pakjes, blikjes, potjes, diepvries en steeds meer kant-en-klare maaltijden. De voeding van veel mensen is dus verarmd, vooral de jeugd eet tegenwoordig slecht, maar het geldt eigenlijk voor de meeste mensen.


En dit wil je waarschijnlijk liever niet horen.... Op de tweede plaats zei Alexis dat een cel ziek kan worden als hij vergiftigd wordt. En in onze tijd nemen de gifstoffen in onze voeding en ook in onze omgeving schrikbarend toe. Ik ga je nu een paar zaken noemen die je waarschijnlijk niet leuk zult vinden. Je wilt het liever niet horen, ikzelf eigenlijk ook niet. Want het doet pijn om hierbij stil te staan. Toch is het belangrijk dat een keer wel te doen, want het verklaart veel en belangrijker nog: het biedt je een mogelijkheid om je tegen kanker te verweren.


Laten we daarom de gifstoffen in deze tijd eens onder de loep nemen. Aan onze voeding worden allerlei kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd, en ook E-nummers en nog andere kunstmatige toevoegingen. Onze groente en fruit wordt bespoten met pesticiden. En veel mensen denken: ‘Oh dat was ik er wel even van af’, maar onderzoek laat zien dat dat helemaal niet zo makkelijk gaat. En dus krijgen we die pesticiden binnen. En deze pesticiden spoelen bovendien met het regenwater naar de oceaan. En daar krijgen de vissen die pesticiden binnen. En wanneer wij deze vissen eten krijgen we de pesticiden dus eigenlijk twee keer binnen.


Maar de meeste vis komt tegenwoordig niet meer uit de zee, maar uit kweekvijvers. Ik weet niet of je ooit zo’n kweekvijver hebt gezien, maar het zijn bakken met water en het krioelt er van de vis. Net als de koeien en varkens in de bio-industrie zijn ze opgestapeld. En omdat ze ziek kunnen worden – en elkaar dan aansteken – krijgen ze preventief antibiotica. En om hun vlees snel te laten groeien ook nog eens groeihormonen. En het zijn met name deze pesticiden en groeihormonen die een rol lijken te spelen in de enorme toename aan hormoongevoelige kankers in deze tijd. Borst- en prostaatkanker zijn voorbeelden van deze hormoongevoelige kankers.


We staan ook bloot aan electromagnetische straling zoals nog nooit eerder in de geschiedenis: elektrische apparaten, computers, mobiele telefoons, zendmasten, enz. En vrijwel iedereen in deze tijd heeft last van stress, prive stress, werkstress, informatiestress, relatiestress en je hebt tegenwoordig zelfs al vakantiestress. En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over de vervuiling op grote schaal bijvoorbeeld de milieuvervuiling, de luchtvervuiling, de CO2-uitstoot en wat dacht je van de milieurampen van de laatste tijd? De kernramp in Japan en de olieramp in de Golf van Mexico. Je hoort er niks meer over, maar wanneer deskundigen aan het woord zijn geven ze aan dat deze rampen een enorme impact hebben op de ecosystemen op aarde en dat ze niet meer weten hoe de problemen kunnen worden opgelost. En met die zaken krijgen met name onze kinderen te maken.


Yann Arthus Bertrand Ik weet niet of je Bertrand kent? Hij was die man die in een luchtballon de hele wereld is over gevaren. Hij heeft daar een fotoboek over gemaakt. Wanneer je zijn foto’s bekijkt wordt je geraakt door hoe fantastisch mooi onze planeet is. Bertrand zag echter ook andere dingen en daarover heeft hij een documentaire gemaakt. Je kunt deze documentaire gratis op het Internet bekijken. Het toont op allerlei manieren de enorme vervuiling van onze planeet. Wanneer je zijn film bekijkt, krijg je inderdaad het gevoel dat wij letterlijk in één van de experimenten van Alexis Carrel zitten. Alsof wij zo’n cel op zijn schaaltje zijn. We krijgen steeds armere voeding binnen en er verschijnen steeds meer gifstoffen om ons heen. En velen van ons beginnen te kraken onder deze optelsom aan belastingen. Meerdere van ons lopen op hun tenen. Bij de een begint het met een griep of een longontsteking, bij de andere met reuma, een hartinfarct misschien, of zelfs kanker.


1 op de 3 mensen krijgt kanker – hoe kan dat? Een op de drie vrouwen en zelfs één op de twee mannen loopt het risico tijdens zijn leven kanker te krijgen. Steeds jongere mensen gaan voor de bijl. En dat was 50 jaar geleden beslist niet zo. Weet je, als ik eerlijk ben ben ik als arts helemaal niet verbaasd dat mensen ziek worden. Ik ben juist verbaasd dat mensen zo ontzettend veel ongezonde belastingen kunnen incasseren voordat ze ziek worden.


‘Als arts ben ik helemaal niet verbaasd dat mensen ziek worden. Ik ben eerder verbaasd dat mensen zo ontzettend veel ongezonde belastingen kunnen incasseren voordat ze ziek worden.´ (Henk Fransen)


Wie wordt ziek? En weet je wie er vooral ziek worden? Het zijn lang niet altijd de mensen die het ongezondst leven die ziek worden. Het zijn naar mijn mening vooral de gevoelige mensen die afknappen onder de belastingen in deze tijd. Is dat een gekke gedachte? Ik denk van niet. Laat ik je een voorbeeld geven dat dat kan illustreren. Neem een sterk concurrerend bedrijf met een keiharde mentaliteit. Het bedrijf heeft ambitieuze doelstellingen en alles draait er om winst. Welke medewerkers zie je dan als eerste op het spreekuur van de bedrijfsarts komen? Vaak zijn het de gevoeligste medewerkers die het niet langer meer trekken. Ander voorbeeld: Je hebt een gezin met spanningen en veel ruzies tussen de ouders. Wie zie je dan op het spreekuur van de huisarts verschijnen? Vaak niet de ouders. Het is vaak het gevoeligste kindje dat alle spanningen niet langer kan verwerken. Het is belangrijk om dit goed tot je te laten doordringen: Ook wanneer je gezond eet kun je dus ziek worden. Vooral wanneer je een minder sterk lijf hebt of wanneer je op een andere manier gevoelig bent.


Waarom vertel ik je dit allemaal? Wat heb je eraan? Je kunt immers in je eentje de olieramp in de golf van Mexico niet oplossen? En je kunt de huidige landbouwmethoden ook niet veranderen. Maar er is iets belangrijks wat je wel kunt doen.


Wanneer je het goed bekijkt is jouw lichaam ook een klein stukje aarde. En op dat kleine stukje aarde heb jij wel invloed. Je kunt alles wat je van Alexis geleerd hebt op je eigen lichaam toepassen. Op de allereerste plaats dus het verbeteren van de kwaliteit van je voeding en gifstoffen vermijden. Er is een simpele maatregel waarmee je dat in één keer kunt realiseren. Schakel over op biologische produkten. Biologische produkten hebben een hogere voedingswaarde en je voorkomt daarmee ook dat je E-nummers en andere chemische substanties binnen krijgt. En in biologisch vlees-, vis- en melkprodukten zitten niet de schadelijke AB en groeihormonen. Daarmee heb je een grote stap vooruit gezet zonder dat je je voeding drastisch om hebt moeten gooien. Ik hoor vaak: ‘Maar Henk, biologische produkten zijn zo duur’. Ja, dat klopt biologische produkten zijn iets duurder, maar dan heb je ook wat. En het is ook hoe je het bekijkt. Want door biologische voeding te kopen verminder je de milieuvervuiling, voorkom je allerlei dierenleed en laat je deze planeet gezonder achter voor onze kinderen.


Nog een belangrijk onderwerp Nu wil ik nog een belangrijk onderwerp met je bespreken. Mensen kunnen vaak niet geloven dat voeding echt een verschil kan maken. We zijn het vertrouwen in natuurlijke maatregelen verloren. Ook al kreeg Alexis de Nobelprijs voor de Geneeskunde, toch blijft het voor veel mensen moeilijk om te geloven dat simpele maatregelen in de voeding iets kunnen doen tegen kanker.


Daarom wil ik je hier nog een recent onderzoek geven dat de impact van voeding op onze gezondheid laat zien. Ik hoop dat het je helpt te geloven in de kracht van natuurlijke maatregelen. In 2003 publiceerde de WHO een onderzoeksrapport over voeding. Het rapport was geschreven door een internationaal panel van onafhankelijke voedingsdeskundigen. De slotconclusie van het rapport luidde: We kunnen het kankerrisico met 60-70% verminderen door gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en niet-roken. Begrijp je wat dat wil zeggen? Ik vertelde je net dat drie op de tien mensen kanker krijgen tijdens hun leven en dit onderzoek zegt dat dat er maar één op de tien zou hoeven te zijn.


´Ja maar Henk, ik ken iemand met kanker die altijd gezond gegeten heeft...’ Misschien blijf je ondanks alles wat ik je hier vertel toch nog steeds skeptisch. Misschien komt dat wel omdat je zelf voor je gevoel altijd gezond gegeten hebt – of omdat je iemand met kanker kent die altijd gezonde gegeten heeft. Ik hoor dat vaak van mensen: ‘Maar Henk, ik ken iemand met kanker die altijd gezond gegeten heeft…’ En daar heb je natuurlijk een punt, een heel belangrijk punt zelfs. Voeding is inderdaad niet de enige factor van belang. Erfelijkheid, stress, straling en nog allerlei andere factoren spelen ook een rol bij kanker. Ik vertelde je in de inleiding van dit artikel al dat er tientallen studies zijn die belangrijke kankerfactoren blootleggen. En al deze factoren zijn van belang en al deze factoren zullen ook moeten worden aangepakt in een holistische benadering van kanker.


Ik zal daar in een volgend artikel meer over schrijven, maar wanneer je snel een overzicht wil hebben op al je mogelijkheden (voor jezelf of iemand die je kent met kanker) kijk dan eens op mijn site www.henkfransen.nl en klik op de dubbel CD ‘Snel op weg’.


Bron: Henk Fransen


Published with Blogger-droid v2.0.3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten