dinsdag 24 januari 2012

"Het Nucleair Forum, kraamt dat ook onzin uit?"

Vorige week lanceerde het Nucleair Forum een nieuwe campagne om de burger te informeren rond de voor- en nadelen van kernenergie. In realiteit niets meer dan een pro-nucleaire campagne vol clichés en onjuistheden, vindt Animo.


Met de slogan ‘Stoten kerncentrales CO2 uit?’ pakt het Nucleair Forum uit met een nagelnieuwe campagne. Net zoals de voorbije jaren is er haast niet naast te kijken: billboards, metrostations, bushokjes, reclamespotjes en ga zo maar door. Maar waarom haalt het Nucleair Forum telkens weer de grote middelen boven? Naar eigen zeggen om de burger vanuit de nucleaire sector op een correcte manier te informeren over de voor- en nadelen van kernenergie.


Tijdens een radiointerview met één van de medewerkers naar aanleiding van de nieuwe campagne werd de doelstelling van het Nucleair Forum als volgt geformuleerd: "Het Forum heeft zich als taak gesteld een informatie- en expertisecentrum te zijn in samenwerking met de sector. Het is niet aan ons om een uitgesproken pro-oordeel te vellen."


"Klinkt als een nobel doel, maar niets is minder waar. De voorbije jaren heeft het Nucleair Forum zich ontpopt tot een - door belastinggeld gefinancierde -lobby voor kernenergie", zegt Animo, "via ongenuanceerde clichés en gigantische reclamecampagnes verspreidt het een onjuist beeld over de uitdagingen op vlak van energie. Dat komt het publieke debat over het voortbestaan van kernenergie en de verdere ontwikkeling van duurzame alternatieven niet ten goede."


Daarom richt Animo het Duurzaam Forum op. "Met deze ludieke variant op het reeds bestaande Nucleair Forum willen we de bevolking op een eerlijke manier informeren over de échte alternatieven op vlak van energie", legt Animo-voorzitter Maite Morren uit. "Via onze website kernvragen.eu kan iedereen zijn/haar vraag over kernenergie en duurzame energie stellen. Eén voor één krijgen zij van ons een echt genuanceerd antwoord."


Dat de uitdagingen op vlak van energieproductie en energiebeleid steeds opnieuw worden gereduceerd tot een Belgisch verhaal vindt Animo onverantwoord. “De Europese Unie zal in de toekomst een belangrijke rol spelen op vlak van klimaat, energie en duurzame ontwikkeling. Dat dit - in het verhaal dat door het Nucleair Forum wordt gebracht - steeds opnieuw wordt verzwegen, is op z’n minst verwonderlijk. En dan verwacht men zich aan een eerlijk energiedebat?"


Bovendien heeft de federale regering reeds in 2004 besloten te starten met een kernuitstap vanaf 2015. Die plannen blijven voorlopig ongewijzigd op tafel liggen.


"Jammer genoeg komt dit niet overeen met wat er in praktijk gaande is. De voorbije jaren werd er onvoldoende geïnvesteerd in duurzame alternatieven. De start van de kernuitstap in 2015 hangt daardoor aan een zijden draadje", vinden de jongeren. "Als de overheid wil dat er een draagvlak wordt gecreëerd voor duurzame alternatieven, dan zal men meer moeten doen dan alleen maar hoog van de toren blazen. Tijd om aan het werk te gaan!"


Maite Morren


Maite Morren is voorzitter van Animo. Animo startte een website waar je meer kan te weten komen over kernenergie, de kernuitstap of de duurzame alternatieven:


www.kernvragen.eu


Published with Blogger-droid v2.0.3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten