zondag 22 januari 2012

Minder buik plan!


“Water is voor vissen, geef mij maar een pintje.” “Je denkt toch niet dat ik elke dag op de weegschaal ga staan.” Mannen en hun ugewicht: ze denken er het hunne van. Nochtans kampt 54 procent van de mannen met overgewicht. Ze hebben vooral last van buikvet, dat ongezonder is dan vet op heupen en billen. Maar er is hoop. Mannen verbranden sneller energie dan vrouwen. Deze zeven tips garanderen hen alvast succes op weg naar ‘minder buik’.

Tip 1: Bepaal een realistisch doel

Hoeveel kilo wil jij verminderen binnen welke termijn en op welke manier? Leg je lat hierbij niet te hoog. Een gewichtsverlies van ongeveer een halve kilo per week is een ideaal tempo om op lange termijn een gezond gewicht te krijgen en te behouden. Een gewichtsdaling van 5 tot 10% van je huidige gewicht binnen een periode van 6 tot 12 maanden is een realistisch doel.

Tip 2: Maak een plan

Maak voor jezelf een lijstje van dingen waar je extra wil op letten, bv. vanaf nu maak ik minstens 3 keer per week tijd voor extra lichaamsbeweging, eet ik elke dag minstens twee stukken fruit, kies ik wekelijks zeker twee keer voor vis in plaats van vlees, …

Tip 3: Begin je dag met een gezond ontbijt

Een ontbijt geeft je meer energie in de voormiddag en helpt je de vet- en suikerrijke tussendoortjes links te laten liggen. Niet ontbijten bevordert gewichtstoename.

Tip 4: Beweeg je buik weg

Wetenschappelijk onderzoek toonde ook aan dat lichaamsvet in de buikstreek gemakkelijker verdwijnt door te bewegen dan vet ter hoogte van de heupen of de dijen. Bovendien is bewezen dat hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam verbruikt. Zelfs in rust zal je lichaam dan meer calorieën verbruiken.

Tip 5: Weg met de extra knabbels voor tv

Bij een avondje voor tv hoort bij velen een borrelnootje, chips, koekjes, een pintje… Het is vaak al lang een gewoonte waarbij je niet meer stil staat. Ongemerkt zorgen deze hapjes en drankjes voor een aanvoer van heel wat calorieën. Heb je toch zin in een knabbel, kies dan voor een stuk fruit, een potje yoghurt, wat rauwe groentjes of drink een versgemaakte smoothie.

Tip 6: Beperk alcohol

Een avondje stappen met de vrienden is voor velen niet geslaagd als het niet ruimschoots overgoten wordt met alcohol. Een extraatje is uiteraard geen probleem zolang het geen dagelijkse gewoonte wordt. En ook op de avond zelf is het afwisselen van een glas alcohol met een glaasje water een slimme keuze op weg naar ‘minder buik’.

Tip 7: Eet vlees met mate

Wie evenwichtig eet, geniet van een klein stukje vlees of vis. 100 tot 150 g per dag is voldoende. Kies daarbij bij voorkeur voor vetarme soorten. Let ook op de verborgen vetten in bv. bereide vis- of vleessalades of salami. De vetten in vis, zelfs in vette vis, zijn gezonder dan deze in vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten